Akoestiek

+ lichtdoorlatend
+ geluidsabsorberend
+ geplooid gordijn dempt geluid

+ isolerende werking

Transparante, akoestische gordijnstoffen zijn sinds kort geen droom meer. Ze worden veelal toegepast in moderne gebouwen bestaande uit beton- en staalconstructies met veel glas. De ruimtes in deze gebouwen vereisen daglicht, maar ook akoestisch comfort. Onze gordijnstoffen zijn geluidabsorberend, transparant en brandveilig.

Een geplooid gordijn dempt het geluid. We kennen het ‘holle geluid’ in een lege kamer; geluid wordt voortgebracht door geluidsgolven welke weerkaatsen tegen de muren. Door gordijnen te plooien breekt men de geluidsgolven en ontstaat een demping. Hoe meer plooien in de stof en hoe dikker het gordijn, des te beter de demping. Bij vouwgordijnen is de demping te verwaarlozen. En ook inbetweens hebben een minimaal effect.

Om een voorbeeld te geven in welke mate deze gordijnstoffen geluidsabsorberend zijn, meten we de geluidsabsorptie in alphaw (geluidsabsorptiecoëfficient).

Beton, glas, marmer alphaw 0.0Totale reflectie
Licht, transparant gordijnalphaw 0.15Absorptie verwaarloosbaar
Transparant, akoestisch gordijnalphaw 0.5 - 0.6Goede absorptie
Zwaar, dicht gordijn alphaw 1.0Totale absorptie

(Gemeten waardes zijn bij 15cm ruimte tussen gordijn en raam/wand, 100% geplooid).

Door het gebruik van Trevira CS garens, zijn de zogenaamde stoffen brandveilig en projectgeschikt. De uitstraling van de dessins, is eenvoudig, modern en tijdloos. De stoffen verkorten de nagalmtijd, dempen geluid en verbeteren de verstaanbaarheid. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een seminar- of vergaderruimte, een hotellobby of een kantoor.

Het is verstandig om de gordijnen te voeren. Voering van gordijnen beschermt je gordijnstof tegen verkleuring, zorgt voor demping van geluid en isoleert. Deze voering voor gordijnen is ideaal voor isolatie.